3 måter å justere skivebremser på en sykkel

Innholdsfortegnelse:

3 måter å justere skivebremser på en sykkel
3 måter å justere skivebremser på en sykkel

Video: 3 måter å justere skivebremser på en sykkel

Video: 3 måter å justere skivebremser på en sykkel
Video: Justering av hydrauliske skivebremser på sykkelen 2024, April
Anonim

Skivebremser er en av de vanligste bremsetypene som finnes på sykler. Denne bremsestilen har to bremser som trykker på hver side av hjulets rotor (en flat, perforert metallskive) for å bremse sykkelen. Skivebremser finnes i to vanlige varianter: hydraulisk og mekanisk. Hvis bremsene dine ikke fungerer så bra som du vil at de skal, eller hvis de gnir på rotoren når du sykler, kan du justere dem selv med en unbrakonøkkel.

Trinn

Metode 1 av 3: Vurdere bremsene dine

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 1
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 1

Trinn 1. Snu sykkelen opp ned eller sett den i et sykkelstativ

Når du justerer sykkelens skivebremser, bør hjulet løftes fra bakken slik at det kan snurre fritt. Hvis du har et sykkelstativ, setter du sykkelen i stativet slik at den holdes på plass og heves fra bakken. Hvis du ikke har et sykkelstativ, er det bare å snu sykkelen opp ned slik at setet og styret er på bakken og hjulene stikker opp.

Bærbare sykkelstativer selges i de fleste sportsbutikker. De koster vanligvis mellom $ 35–50 USD

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 2
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 2

Trinn 2. Finn ut hvilken stil med skivebremser du har

Se nøye på tykkelsen i midten av hvert sykkelhjul. Hvis sykkellokene har en liten kabel som går til dem, er de mekaniske. Hvis kaliperen ikke har noen tilkoblede kabler, er de hydrauliske. Hvis du fremdeles ikke er sikker på hvilken stil du har, ta et bilde av sykkelens bremser og ta den med til en lokal sykkelbutikk.

Bremsekaliperen ser ut som en liten boks som er omtrent 7,6 cm lang som smører rotoren. Kaliperen er den mekaniske enheten som setter press på rotoren og bremser sykkelen

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 3
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 3

Trinn 3. Stram hjulet i slipphuset før du justerer bremsene

En sykkels hus er den y-formede rammen som hjulet sitter mellom. Dråpehuset festes til begge sider av hjulet og holder det koblet til sykkelen. Sørg for at hjulet sitter godt på plass ved å vri spaken på siden av hjulet med klokken. Når du har strammet hjulet, bretter du spaken inn til den er i flukt med hjulet.

På noen eldre sykkelstiler må du kanskje stramme hjulet i slippehuset manuelt med en unbrakonøkkel

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 4
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 4

Trinn 4. Unngå å berøre kanten på rotoren slik at du ikke kutter deg

Rotoren (den sirkulære metallskiven som skivebremsene bruker kraft på) kan være veldig skarp. Når du justerer skivebremsene, må du prøve å ikke berøre kanten på platen. Hold platen ved å plassere tommelen og fingrene på platens 2 flate sider.

Hvis du får et kutt, stopp og vask det med såpe. Bandasje det lille såret før du er ferdig med å justere bremsene

Metode 2 av 3: Justering av hydrauliske bremser

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 5
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 5

Trinn 1. Løsne de 2 boltene på siden av tykkelsen hvis bremsene gni

Hvis du kan høre skivebremsene gni mens du kjører sykkelen rundt, er det et tegn på at bremsene er for stramme. Inspiser tykkelsen og finn begge 18 tomme (0,32 cm) sekskantbolter som holder tykkelsen til rammen. Sett inn en unbrakonøkkel av tilsvarende størrelse og vri den en halv omdreining mot klokken. Dette bør løsne bremsene nok til at de slutter å gni.

Det er mulig at skivebremsene er for stramme på bare 1 hjul. I dette tilfellet trenger du ikke å stramme bremsen på det andre hjulet

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 6
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 6

Trinn 2. Klem på bremsespaken 2–3 ganger for å sentrere tykkelsen på rotoren

Etter at du har løsnet de to sekskantskruene, klemmer du på bremsespaken som tilsvarer hjulet du justerer. Hvis du stødde på tykkelsen mens du løsnet den, vil dette sentrere den på rotorskiven igjen. Ved siste klem holder du trykket på bremsespaken.

Den høyre bremsehendelen styrer bakbremsen og den venstre bremsespaken styrer bremsen foran

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 7
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 7

Trinn 3. Stram boltene en halv omdreining før du slipper spaken

Med den tilsvarende bremsehendelen nede, sett inn unbrakonøkkelen igjen i 1 av de 2 sekskantskruene. Denne gangen, skru nøkkelen en halv omdreining med klokken for å stramme tykkelsen rundt rotoren. Stram også de andre sekskantskruene.

Hvis du trenger å jobbe med både fremre og bakre bremser samtidig, må du ha en venn som holder i bremsespakene mens du jobber med kaliprene

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 8
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 8

Trinn 4. Spinn hjulet for å sikre at gniingen har stoppet

Sørg for at hjulet er uhindret og kan svinge fritt. Gi hjulet et fast spinn (i begge retninger). Lytt etter lyden av å gni.

Hvis skivebremsene ikke lenger gnir, har du justert dem vellykket

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 9
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 9

Trinn 5. Juster tykkelsen visuelt over rotoren hvis bremsene fortsatt gnir

Hvis bremsene fortsetter å gni, løsner du boltene en kvart omdreining. Se ned fra toppen av tykkelsen og juster den visuelt slik at den sitter rett over rotoren. Med bremsehendelen nede, finjuster du tykkelsen slik at den er helt sentrert. Stram deretter sekskantboltene en kvart omdreining.

Test igjen bremsene ved å snurre hjulet og lytte etter lyden av gni bremser

Metode 3 av 3: Tilpasning av mekaniske bremser

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 10
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 10

Trinn 1. Løsne den lille settskruen på siden av tykkelsen

Noen modeller av mekaniske skivebremser har en liten "sett" -skrue som klemmer fast kaliperens justeringsskive for å forhindre at den løsner mens du sykler rundt. Bruk en liten skrutrekker til Philips for å vri settskruen 1–2 hele rotasjoner mot klokken.

Ikke alle sykler med mekaniske skivebremser har en skrue på kaliperen. Hvis din ikke gjør det, kan du hoppe over dette trinnet

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 11
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 11

Trinn 2. Vri justeringshjulet på siden av tykkelsen for å justere bremsene

De fleste sykler med mekaniske skivebremser har en 2,5 cm bred plastskive på siden av tykkelsen (rett ved siden av hjulets eiker). Drei hjulet med urviseren for å flytte bremseklossen nærmere rotoren og mot klokken for å flytte det lenger vekk fra rotoren.

I noen tilfeller kan det hende at sykler med mekaniske skivebremser ikke har en justeringsskive på siden av tykkelsen. I dette tilfellet vil det være en sekskantet bolt på tykkelsen som fyller den samme funksjonen

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 12
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 12

Trinn 3. Juster skiven til tykkelsen er sentrert rett over metallrotoren

Det tar vanligvis litt fikling å justere tykkelsen slik at den er sentrert over rotoren. Gjør sykkelhjulet med jevne mellomrom og inspiser bremseklossen visuelt, slik at du kan se om puten gnir seg på skivebremsen.

De fleste rotorer er ikke helt flate, så ikke bekymre deg hvis du ser en liten svingning når rotoren snurrer

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 13
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 13

Trinn 4. Klem på bremsehendelen for å sikre at bremsene strammes

Gi spaken som tilsvarer bremsen du justerer en fast klem. De 2 putene skal stramme på hver side av rotoren. Begge putene skal berøre rotorskiven samtidig; hvis en berører før den andre, er rotoren ikke riktig sentrert under tykkelsen.

Høyre bremsespak fungerer bakbremsen, og venstre bremsehendel fungerer foran

Juster skivebremser på en sykkel Trinn 14
Juster skivebremser på en sykkel Trinn 14

Trinn 5. Trekk til sekskantboltene og settskruen før du sykler

Bruk unbrakonøkkelen din til å vri de 2 sekskantmutrene på siden av tykkelsen med klokken. Selv om du ikke løsnet dem da du justerte de mekaniske skivebremsene, må du kontrollere at sekskantboltene er stramme. Bruk også skrutrekkeren til å stramme den lille settskruen som du løsnet tidligere.

Når du har strammet boltene, bør sykkelen være klar til å sykle

Tips

  • Hvis du ikke er komfortabel med å justere bremsene selv, kan du ta sykkelen til en sykkelbutikk. Vær imidlertid oppmerksom på at de belaster deg både en timegebyr for tiden og belaster deg for deler de bestemmer seg for å bytte ut.
  • Hvis du har mekaniske skivebremser, har du muligheten til å justere dem på samme måte som du justerer hydrauliske skivebremser (dvs. ved å løsne de to boltene manuelt og justere tykkelsen visuelt over rotoren).

Anbefalt: