Slik rapporterer du svindel -e -post: 13 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik rapporterer du svindel -e -post: 13 trinn (med bilder)
Slik rapporterer du svindel -e -post: 13 trinn (med bilder)

Video: Slik rapporterer du svindel -e -post: 13 trinn (med bilder)

Video: Slik rapporterer du svindel -e -post: 13 trinn (med bilder)
Video: How to Create an Organizational Chart Linked to Data in Excel (Easy & Dynamic) 2024, Mars
Anonim

Svindel via e-post kan være farlig. Folk gir utilsiktet svært sensitiv informasjon via e-post og havner i økonomiske, juridiske eller personlige problemer. Hvis du oppdager en uredelig e-post i innboksen din, er det viktig å være årvåken og rapportere den. Du kan forhindre at svindelen sprer seg ytterligere ved å varsle de riktige myndighetene om at den eksisterer.

Trinn

Del 1 av 3: Gjenkjenne uredelige e-poster

Rapportér svindel -e -post Trinn 1
Rapportér svindel -e -post Trinn 1

Trinn 1. Gjør deg kjent med typiske svindel -e -poster

For å kunne rapportere svindel må du kunne gjenkjenne en uredelig e-post. Det er en rekke svindel-e-poster i omløp, og typiske svindel-e-poster inkluderer følgende.

  • Tradisjonell svindel kommer vanligvis i form av et falskt tilbud. Det er ofte et forretningstilbud som hevder at du kan tjene en stor sum penger hver måned online. Noen ganger kan det være et helse- og treningstilbud, med naturlige midler for nye matvarer eller øvelser som kan hjelpe deg med å kaste urimelige mengder vekt eller centimeter på korte perioder. Vanligvis er svindelen et forsøk på å lure mottakeren til å gi ut personlig informasjon på nettet.
  • Noen ganger vil svindel-e-poster tilby rabattprogramvare som, hvis den lastes ned, inneholder skadelig programvare, virus og annen ondsinnet programvare som er designet for å få personlig informasjon fra datamaskinen din.
  • Enkelte svindel, referert til som 419 svindel, virker ved å lokke et offer med en rekke falske dokumenter og krav, vanligvis angående store summer eller juridiske brudd. Disse e-postene kan hevde at du er pårørende til en velstående nigeriansk bedriftseier, for eksempel, eller anklager deg for å ha brutt Patriot Act og deretter kreve at du betaler en form for bot. Målet med slike svindel er å få så mye penger og informasjon som mulig fra deg. Når svindleren føler at han har fått alt han kan, vil han slutte å kommunisere.
  • Tradisjonelle svindel-e-poster kan vanligvis oppdages med sunn fornuft alene. Det gamle ordtaket "Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det" er et godt mål på svindel-e-post. Omvendt, hvis det virker for ille å være sant, er dette sannsynligvis også tilfelle. Du vil sannsynligvis ikke gå ned 20 kilo på en uke ved å bruke nyoppdagede bær fra Amazonas regnskog. Du har sannsynligvis heller ikke brutt Patriot Act ved å dele en nyhetsartikkel på Facebook.
Rapportér svindel -e -post Trinn 2
Rapportér svindel -e -post Trinn 2

Trinn 2. Vær oppmerksom på phishing -svindel

Phishing-svindel er en nyere form for svindel-e-post. I en phishing-svindel etterligner svindleren et legitimt nettsted for å lure deg til å logge deg på en falsk versjon av et velkjent nettsted som Facebook eller Twitter. Målet er å enten få deg til å laste ned skadelig programvare utilsiktet eller å gi sensitiv personlig informasjon.

  • Vanligvis ser det ut til at en phishing-e-post er en legitim e-post fra banken din eller et nettsted på sosiale medier som Facebook. Den vil ha en presserende emnefelt som "Problem med din bank/konto", og innholdet krever at du bekrefter kontoen din ved å fylle ut et elektronisk skjema. Når du klikker på lenken, vil nettstedet se bemerkelsesverdig likt det virkelige nettstedet ut. Det er derfor phishing -svindel er så farlig. De lykkes ofte.
  • Du bør vurdere enhver e-post som ber om personlig informasjon over internett med skepsis. Ring banken din for å bekrefte legitimiteten til e-post du mottar, og google emnelinjen hvis e-posten er fra et nettsted for sosiale medier. Sjansen er stor for at søkeresultatene dine på Google vil identifisere emnelinjen som en del av en nylig svindel.
  • Det er også et nettsted, kjent som Anti-Phishing Workshop Group, som inneholder en oppdatert katalog over ulike phishing-svindel. Se gjennom oppføringene deres hvis du mottar mistenkelige e-poster du mistenker er phishing-svindel.
Rapportér svindel -e -post Trinn 3
Rapportér svindel -e -post Trinn 3

Trinn 3. Se opp for e-post fra Trojan Horse

Trojansk hest e-post fungerer vanligvis ved å tilby en slags tjeneste via nedlasting, bare for å frigjøre virus til datamaskinen din.

  • Ofte vil trojanske e-poster ha en merkelig emnelinje og deretter be mottakerne om å åpne et vedlegg. For eksempel kom det populære "Love Bug" -viruset med emnelinjen "I Love You" og ba deretter brukerne om å åpne et vedlegg for å motta et kjærlighetsbrev, noe som resulterte i at datamaskinen ble infisert med et virus.
  • Trojansk e-post kan også vise seg som et virtuelt postkort, love en morsom spøk i et vedlegg, eller tilby å installere en feiemaskin gratis. Generelt må du ikke åpne vedlegg fra avsendere du ikke kjenner igjen.

Del 2 av 3: Rapportering av svindel på forskjellige e-postkontoer

Stopp søppelpost Trinn 11
Stopp søppelpost Trinn 11

Trinn 1. Rapporter svindel på Gmail -adressen din

Hvis du bruker Gmail, er måten å rapportere en svindel ganske rett frem.

  • Logg deg på Gmail -kontoen din.
  • Velg e -posten du vil rapportere.

    Du kan gjøre dette enten ved å åpne e -posten eller ved å merke av ved siden av den

  • Klikk på Spam -knappen. Det ser ut som et stoppskilt med et utropstegn i.
Stopp søppelpost Trinn 26
Stopp søppelpost Trinn 26

Trinn 2. Fortell Outlook.com om søppelpost

Outlook.com (tidligere kjent som Hotmail) har et veldig enkelt middel for å håndtere svindel-e-post. Du klikker ganske enkelt på søppelknappen, som er nær toppen.

  • Bare velg e -posten du vil rapportere, og klikk deretter på Søppel.

    En rullegardinmeny kan komme opp, hvis den gjør det, velg deretter den riktige kategorien for å rapportere e -posten som

Rapportér svindel -e -post Trinn 6
Rapportér svindel -e -post Trinn 6

Trinn 3. Rapporter svindel-e-post på Yahoo

For Yahoo må du gå gjennom Yahoos nettsted for å rapportere falske e-poster.

  • Logg deg på Yahoo -kontoen din og klikk "Yahoo -konto" øverst på siden. Derfra klikker du på "misbruk og spam".
  • Yahoo vil tilby en rekke kategorier å velge mellom, for eksempel "Rapporter phishing" og "Mottatt spam eller e-post."
  • Velg kategorien som er mest relevant. Du blir omdirigert til et skjema som ber om grunnleggende informasjon, for eksempel e-postadressen din, adressen til den mistenkelige e-posten, og detaljer om innholdet, emnelinjen og overskriften. Fyll ut denne informasjonen etter beste evne.
Rapportér svindel -e -post Trinn 7
Rapportér svindel -e -post Trinn 7

Trinn 4. Rapporter svindel-e-post til IT-avdelingen hvis du mottar dem på en arbeids- eller skolemaskin

Hvis du mottar svindel-e-post på en e-postadresse du bruker på jobb eller skole, må du rapportere dem til IT-avdelingen i tillegg til å rapportere dem via selve e-postserveren. IT -avdelingen vil vite hvordan de skal håndtere phishing -svindel og andre svindel, og bør kunne identifisere de skyldige. Det er også mulig at arbeidet eller skolen din blir spesifikt målrettet av svindlere. Du bør sørge for at informasjon er allment kjent for å forhindre at folk blir offer for svindel.

Rapportér svindel -e -post Trinn 8
Rapportér svindel -e -post Trinn 8

Trinn 5. Forstå hvor du kan rapportere generelle klager

Det er en god idé å rapportere falske e-poster til allmennheten og alle rettshåndhevelsesbyråer som kan hjelpe til med å identifisere og stoppe svindleren. I tillegg til å rapportere en falsk e-post til e-postleverandøren, kan du prøve følgende ruter.

  • Emailbusters.org vil publisere svindel for å gjøre folk klar over hvilke meldinger de bør unngå eller slette.
  • Ip-Address-Lookup-V4 er et nettsted som kan finne avsenderens e-post og IP-adresse. Dette kan hjelpe til med å identifisere svindlere.
  • Hvis den uredelige e-posten ber om bank- eller annen personlig informasjon, bør du rapportere det til FBIs klagesenter. De riktige myndighetene kan finne og straffe svindlere. Dette minimerer antallet ofre for svindel.

Del 3 av 3: Unngå svindel i fremtiden

Rapportér svindel -e -post Trinn 9
Rapportér svindel -e -post Trinn 9

Trinn 1. Bruk et spamfiltersystem

En av de enkleste måtene å unngå svindel er å bruke et spamfiltersystem i e-posten din. Dette betyr at falske e-poster ikke vil gå til hovedinnboksen din, men i stedet bli omdirigert til en spam-mappe og til slutt slettet.

  • De fleste e-postprogrammer og webposttjenester gir muligheten til å filtrere søppelpost. Hvis du er usikker på hvordan du legger til et spamfilter i e -posten din, kan du se gjennom "Hjelp" eller "Vanlige spørsmål" på nettstedet eller applikasjonen.
  • Noe søppelpost kommer fremdeles, selv med de beste filtrene. Ikke anta at bare e-postene dine er trygge fordi du har et spamfilter. Husk hvordan du oppdager phishing-svindel og annen uredelig e-post.
Rapportér svindel -e -post Trinn 10
Rapportér svindel -e -post Trinn 10

Trinn 2. Vær mistenksom overfor uoppfordrede e-poster

Hvis du mottar en e-post fra en person eller organisasjon du ikke er kjent med, ikke åpne den og absolutt ikke klikke på noen lenker eller åpne vedleggene. Hvis du mottar en e-post som ser ut til å være fra en organisasjon du er kjent med, må du ikke åpne den hvis du ikke har bedt om informasjon fra den organisasjonen eller nylig har bestilt, fylt ut en undersøkelse eller kontaktet organisasjonen på en eller annen måte.

Rapportér svindel -e -post Trinn 11
Rapportér svindel -e -post Trinn 11

Trinn 3. Bare åpne vedlegg du stoler på

Vedlegg er en av de enkleste rutene for virus og skadelig programvare som kan lastes opp på datamaskinen din. Vær veldig forsiktig med å åpne vedlegg.

Generelt bare åpne vedlegg fra folk du kjenner. Hvis du arbeider i et felt, for eksempel publisering, der du kan motta e-postvedlegg fra fremmede, må du kontrollere at e-postene er legitime. Falske e-poster kan bli oppdaget av tunge grammatiske feil, ettersom de ofte blir produsert via en spam-e-post og ikke en person

Rapportér svindel -e -post Trinn 12
Rapportér svindel -e -post Trinn 12

Trinn 4. Installer og oppdater antivirusprogramvare regelmessig

Antivirusprogramvare er et effektivt middel for å beskytte deg mot svindel.

  • Hvis mulig, finn en antivirusprogramvare som oppdaterer seg selv. Ofte glemmer folk ved et uhell å oppdatere, så automatiske oppdateringer kan bedre beskytte deg mot e-post og svindel.
  • Sørg for at antivirusprogramvaren du bruker har et e -postskanningssystem på plass. Dette kan hjelpe deg med å unngå å laste ned vedlegg som inneholder virus.
Rapportér svindel -e -post Trinn 13
Rapportér svindel -e -post Trinn 13

Trinn 5. Lær retningslinjene for e-post til selskaper du jobber med

Den beste beskyttelsen mot svindel er utdanning. Kjenn retningslinjene til selskapene du jobber med når det gjelder e-post, slik at du bedre kan gjenkjenne phishing-svindel.

  • De fleste forretningsbanker har en streng policy mot å be om personlig informasjon via e-post. Det er mer sannsynlig at du får en telefon for å bekrefte mistenkelige anklager enn en e-post. Hvis du mottar en e-post som ber om personlig informasjon, må du ringe banken din for å bekrefte det før du fyller ut noen elektroniske skjemaer.
  • Sosiale mediesider, som Facebook og Twitter, har alle retningslinjer for e-post angående sikkerheten til kontoen din. Gjør deg kjent med disse retningslinjene og vet når og hvorfor en e-post fra Twitter eller Facebook kan være passende.

Tips

  • Prøv å ikke legge inn e-postadressen din på nettsteder som har ting som "Gratis bærbar datamaskin", fordi det vil legge deg til "spamlisten", og du vil få spam fra dem og fra andre selskaper de selger informasjonen din til.
  • Hvis en Gmail -konto brukes til å sende svindel -e -post, må du rapportere den til Google ved å følge trinnene i denne artikkelen.
  • Hvis en Hotmail- eller Outlook.com -konto brukes til å svindle folk, kan du rapportere det ved å sende en e -post til [email protected].
  • Hvis en Yahoo! kontoen brukes til å sende svindel -e -post, og rapporter det deretter til Yahoo! ved å fylle ut dette skjemaet.
  • Hvis du har blitt lurt, send en klage til FTC.

Anbefalt: