3 måter å stoppe hydroplaning

Innholdsfortegnelse:

3 måter å stoppe hydroplaning
3 måter å stoppe hydroplaning

Video: 3 måter å stoppe hydroplaning

Video: 3 måter å stoppe hydroplaning
Video: Hvordan kjører man i en rundkjøring? 2024, April
Anonim

Hydroplaning skjer når dekkene dine støter på mer vann enn de kan spre, slik at de mister kontakten med veien og sklir langs vannoverflaten. Vanntrykket foran dekket tvinger et vannlag under dekket, noe som reduserer friksjonen og får føreren til å miste kontrollen over bilen. Å lære å unngå vannplaning og gjenvinne kontrollen når det skjer, hjelper deg med å holde deg utenfor fare neste gang kjøreforholdene er våte og glatte. Selv om det kan være en skummel opplevelse, er det viktigste å huske å være rolig.

Trinn

Metode 1 av 3: Unngå hydroplaning

Stopp Hydroplaning Trinn 1
Stopp Hydroplaning Trinn 1

Trinn 1. Vær forsiktig i løpet av de første minuttene av nedbør

De ti første minuttene etter at det begynner å regne kan være det farligste. Dette er fordi når regn begynner å falle, rører det opp olje og andre stoffer som har tørket på veien. Blandingen eller olje og vann danner en film på veien som gjør den ekstra glatt.

  • I løpet av de første minuttene, kjør saktere og vær på vakt for andre sjåfører som sklir.
  • La det være mer plass mellom bilen din og andre biler enn du normalt ville gjort.
  • Kraftig regnvær over lengre tid vil til slutt vaske veiene rene, så forholdene kan være litt mindre farlige på det tidspunktet.
Stopp Hydroplaning Trinn 2
Stopp Hydroplaning Trinn 2

Trinn 2. Sakte farten under våte forhold

Jo raskere du kjører, jo vanskeligere er det for bilen din å opprettholde trekkraften under våte forhold. Hvis dekkene dine kobles til en vannpytt, i stedet for å opprettholde kontakten med veien, er det mer sannsynlig at de sklir. Derfor er det viktig å bremse ned i våte forhold, selv om sikten er fin.

  • Det er greit å gå under fartsgrensen hvis veiene er våte. Ikke gå saktere enn trafikkflyten, men ikke føl at du må gå 110 km/t på motorveien under et regnskyll.
  • Det er spesielt viktig å gå sakte hvis du ser stående vann.
Stopp Hydroplaning Trinn 3
Stopp Hydroplaning Trinn 3

Trinn 3. Unngå å kjøre gjennom sølepytter og stående vann

Dette er stedene der du mest sannsynlig vil hydroplanere, siden dekkene dine vil ha problemer med å opprettholde trekkraften. De er ikke alltid lett å se, så vær ekstra forsiktig (og kjør litt saktere) når det har kommet nok regn til å begynne å samle seg i sølepytter.

  • Det er mest sannsynlig at det dannes dammer langs sidene av veien, så prøv å bli i midten av kjørefeltet.
  • Prøv å kjøre i dekksporene som er igjen av bilene foran deg. Dette reduserer sjansen for at vann vil bygge seg opp foran dekkene og føre til at du mister kontrollen over bilen din.
  • Kontroller at vindusviskerne fungerer som de skal. Dårlig sikt under nedbør fører til flere ulykker delvis fordi det er vanskelig å se sølepytter gjennom en våt frontrute.
Stopp Hydroplaning Trinn 4
Stopp Hydroplaning Trinn 4

Trinn 4. Slå av cruise control

Hvis du kjører på motorveien og bruker cruisekontroll, må du slå den av når det begynner å regne. Du vil være mer i samsvar med forholdene rundt deg når den er av. Du må kanskje redusere hastigheten raskt, og det er lettere å gjøre når foten din allerede er på bremsen og du er nøye med veiforholdene og hastigheten.

Stopp Hydroplaning Trinn 5
Stopp Hydroplaning Trinn 5

Trinn 5. Vurder å kjøre i et lavere gir

Dette gjør at du lettere kan opprettholde trekkraften og forhindrer deg i å gå for fort. Selv om det ikke nødvendigvis er mulig å gjøre hvis du er på en motorvei, kan du, hvis du er på en vei med lavere fartsgrense, hjelpe deg med å ta forræderiske svinger eller kjøre ned bakker uten vannplaning.

Stopp Hydroplaning Trinn 6
Stopp Hydroplaning Trinn 6

Trinn 6. Kjør sakte og forsiktig for å unngå sklir, og oppretthold et mildt trykk på bremsen og gassen

Hvis du må bremse, gjør det i milde pumper; Hvis bilen din har blokkeringsfrie bremser, kan du bremse normalt. Pass på at du ikke låser hjulene, noe som vil kaste bilen din i skliene.

  • Unngå plutselig akselerasjon og bremsing. Ikke ta plutselige svinger, da disse kan kaste bilen din ut av kurs.
  • Vær ekstra forsiktig på svingete veier, pass på å styre jevnt og kjøre sakte.

Metode 2 av 3: Gjenvinne kontrollen når du flyr

Stopp Hydroplaning Trinn 7
Stopp Hydroplaning Trinn 7

Trinn 1. Forstå hva som skjer når du sklir

Når du flyr, har det bygget seg så mye vann i dekkene at de mister kontakten med veien. Bilen din vil oppføre seg ulikt avhengig av hvordan du har kjørt og hvilke dekk som hydroplaner.

  • Hvis bilen din har kjørt rett, vil den mest sannsynlig føle seg løs og begynne å svinge i begge retninger.
  • Hvis drivhjulene flyter med vann, kan det være en økning i hastighetsmåleren og motorturtallet (omdreininger per minutt) når dekkene begynner å snurre.
  • Hvis forhjulene hydroplaner, begynner bilen å gli mot utsiden av svingen.
  • Hvis bakhjulene flyter med vann, vil bilens bakside begynne å svinge sidelengs inn i en sklir.
  • Hvis alle fire hjul hydroplaner, vil bilen gli fremover i en rett linje, som om det var en stor slede.
Stopp Hydroplaning Trinn 8
Stopp Hydroplaning Trinn 8

Trinn 2. Hold deg rolig og vent til skliene stopper

Når du først begynner å skli, kan det være panikkfremkallende. Bilen føles ute av kontroll, og impulsen din kan være å gjøre noe utslett. Prøv å ikke få panikk eller miste konsentrasjonen. Du må bare vente på at skliene stopper, og vær på vakt, slik at du kan gjenvinne kontrollen over bilen. Uansett hvordan bilen reagerer på vannplaning, kan du ta de samme trinnene for å gjenvinne kontrollen.

  • Husk at de fleste vannflyrelaterte skidene varer bare et splitsekund før bilen din får tilbake trekkraften. Å vente på det er den beste måten å håndtere situasjonen på.
  • Ikke slå på bremsene eller rykke i rattet, siden disse handlingene vil føre til at du mister kontrollen over bilen ytterligere.
Stopp Hydroplaning Trinn 9
Stopp Hydroplaning Trinn 9

Trinn 3. Lett foten av gassen

Å akselerere til et sklip kan føre til at du mister kontrollen over bilen og gjør ting verre. Ikke prøv å akselerere ut av sklien; I stedet slapp du sakte av, og vent et øyeblikk eller til du får tilbake kontrollen før du akselererer igjen.

  • Hvis du bremset da du kom inn i sklien, slapp av på bremsen til den er over.
  • Hvis du kjører en manuell girkasse, må du også koble fra clutchen.
Stopp Hydroplaning Trinn 10
Stopp Hydroplaning Trinn 10

Trinn 4. Styr i den retningen du vil at bilen skal gå

Hold et fast grep og pek bilen forsiktig i riktig retning. Denne teknikken er kjent som "å styre inn i sklien", og det er den beste måten å få bilen tilbake på sporet etter skrens. Du må kanskje korrigere bilens kurs et par ganger med lett motstyring mens du får tilbake trekkraften.

Ikke snu for skarpt, eller du vil overkorrigere. Rykk i hjulet frem og tilbake kan føre til at bilen snurrer ute av kontroll. Hold en stabil hånd på rattet og styr med små bevegelser for å korrigere kursen

Stopp Hydroplaning Trinn 11
Stopp Hydroplaning Trinn 11

Trinn 5. Brems forsiktig

Aldri slå på bremsene når du planlegger vann, siden det vil få bilen til å gjøre uforutsigbare ting. Hvis du kan vente til sklien er over for å bremse, er det ideelt. Hvis du trenger å bryte under sklien, pump bremsene forsiktig til du får kontakt med veien igjen.

Hvis du har blokkeringsfrie bremser, må du bremse normalt, siden bilens automatiske bremser vil pumpe for deg

Poeng

0 / 0

Metode 2 Quiz

Hvilken av disse bør du ikke gjøre hvis bilen begynner å fly?

Lett foten av gassen.

Ikke helt. Du vil redusere hastigheten for å få kontroll over bilen din, så du trenger å lette på gassen. Å akselerere til sklir kan faktisk føre til at du mister kontrollen ytterligere. Prøv igjen…

Styr forsiktig i motsatt retning av hvor du vil at bilen skal gå.

Riktig! For å få deg ut av skiene og unngå å gjøre ting verre, vil du nøye styre mot retningen du ønsker å gå. Husk at du kanskje også må foreta svært svake korrigeringsvendinger. Les videre for et annet quizspørsmål.

Bremse forsiktig.

Nei. Å bremse forsiktig er akkurat det du vil gjøre. Slå på bremsene kan ha katastrofale resultater, så hold foten av gassen og trykk forsiktig på bremsepedalen. Prøv et annet svar …

Vil du ha flere quizer?

Fortsett å teste deg selv!

Metode 3 av 3: Hold dekkene dine i god stand

Stopp Hydroplaning Trinn 12
Stopp Hydroplaning Trinn 12

Trinn 1. Sørg for at dekkene har god slitebane

Dekk som er skallet eller har utilstrekkelig slitebane, klarer ikke å opprettholde god veigrep, spesielt under glatte forhold. Å ha skallede dekk gjør deg mye mer utsatt for vannplaning (i tillegg til andre dekkrelaterte problemer som å slippe på is og få leiligheter). Uansett hvor du bor, vil du sikkert oppleve våte forhold noen ganger, så vær forberedt på å sørge for at dekkene er i god stand.

  • Slitte dekk er mer utsatt for vannplaning fordi de har grunne mønsterdybde. Et dekk med slitebaner som er slitt halvveis, vil hydroplanere 4,8–6,4 km/t (3–4 mph) saktere enn friske dekk.
  • Et nytt dekk har en mønsterdybde på rundt 10/32 ", og over tid blir dette slitt. Når det når 2/32", regnes dekkene som utrygge å kjøre på.
  • Du kan finne ut om dekkene dine har nok slitebane ved å kontrollere slitasjestengene. Federal Motor Vehicle Safety Standards krever at dekkprodusenter lager dekk med slitasjestenger for å indikere hvor mye slitebane som er igjen. Når dekkets slitebane er jevnt med slitasjestengene, er det på tide med nye dekk.
  • Prøv øre -trikset for å se om du har nok slitebane. Hvis du ikke finner slitasjestengene, stikker du en krone inn i dekkets slitebane med Lincolns hode pekende ned. Hvis du kan se toppen av hodet hans, er det på tide med nye dekk. Hvis en del av hodet hans er begravet i slitebanen, kan du vente på å få nye dekk.
Stopp Hydroplaning Trinn 13
Stopp Hydroplaning Trinn 13

Trinn 2. Roter dekkene når det er nødvendig

Dekkrotasjon er en viktig måte å redde slitebanen på dekkene dine. Biltypen du har så vel som kjørestilen din kan føre til at noen dekk blir slitt raskere enn andre. Å bytte dekk til forskjellige hjul med jevne mellomrom forhindrer at dekk slites for mye på den ene siden. Ta bilen til en mekaniker eller dekksenter og få sjekket dekkene for å se om de må roteres.

  • Det er vanlig å rotere dekk hver 3.000 km (4.800 km) eller så. Hvis du ikke er sikker på om dekkene dine noen gang har blitt rotert, er det ingen skade i å få det gjort for sikkerhets skyld.
  • Kjøretøy med forhjulsdrift trenger hyppigere rotasjon av dekk, siden dette får forhjulene til å slites annerledes enn bakdekkene.
Stopp Hydroplaning Trinn 14
Stopp Hydroplaning Trinn 14

Trinn 3. Kontroller at dekkene er oppblåst ordentlig

Underoppblåste dekk kan gjøre deg mer sannsynlig å fly med vann, siden de har vanskeligere for å opprettholde god veigrep. De kan også bøye seg innover, noe som gjør dekksenteret høyere og fanger vann lettere. Endringer i temperaturen kan føre til at trykket i dekkene stiger og faller, så det er viktig å sjekke dekkene regelmessig. Hvert par måneder, sjekk lufttrykket i dekkene dine for å sikre at de er riktig oppblåst.

  • Hver bil er litt annerledes, så se i brukerhåndboken for å finne ut nøyaktig hvordan dekkene skal pumpes opp.
  • Om nødvendig fylles dekkene opp i henhold til produsentens instruksjoner.

Poeng

0 / 0

Metode 3 Quiz

Sant eller usant: Å ha for oppblåste dekk gir dem mer overflate, noe som gjør det mindre sannsynlig at du flyr med vann

ekte

Stemmer ikke. Å ha for oppblåste dekk gjør deg faktisk mer utsatt for vannplaning, siden de ikke vil ha god trekkraft. Husk å sjekke dekktrykket hvert par måneder og lytte til bilens advarsler hvis det varsler deg om trykkendringer. God dekkhelse kan gå langt mot å unngå vannplaning. Prøv igjen…

Falsk

Riktig! Riktig oppblåste dekk har bedre trekkraft på veien, noe som gjør deg mindre sannsynlig å fly med vann. Husk også å holde øye med dekkets mønster, da et slitt dekk vil sette deg i stor risiko for vannplaning. Les videre for et annet quizspørsmål.

Vil du ha flere quizer?

Fortsett å teste deg selv!

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Tips

  • Det er langt bedre å unngå å få bilen i en vannplaningssituasjon i utgangspunktet ved å sørge for at dekkene er i god stand og ved å kjøre sakte under våte forhold. Som en generell tommelfingerregel bør du senke hastigheten med minst en tredjedel under ekstremt regnfulle dager.
  • Flydekk kan også hydroplanere. Håndteringen av denne situasjonen er forskjellig fra trinnene som er skissert i denne artikkelen, som forutsetter at du kjører et motorkjøretøy på bakken.
  • Sporene i et dekk skal drive ut vann fra dekket, men noen ganger er vannoppbyggingen så høy at dekket ikke kan spre det. Slipp av gasspedalen bremser bilen nok til at dekket skal kunne få kontakt med bakken igjen.

Advarsler

  • Ikke bremse hardt når bilen flyr, selv om det sannsynligvis er din første impuls. Hard bremsing kan føre til at hjulene låser seg, noe som risikerer å slippe og ytterligere miste kontrollen over bilen din.
  • Ikke bruk cruise control i kraftig regn. Kjøretøyet ditt vil gjenkjenne oppbyggingen av vann som en bremsing og be om mer strøm, noe som kan føre til problemer.
  • Elektronisk stabilitetskontroll eller ESC-systemer og blokkeringsfrie bremser er ikke erstatninger for forsiktig kjøring og god pleie av dekk. ESC -systemer bruker avanserte hjulbremseteknikker, men det er fortsatt avhengig av at det er kontakt med veien - i beste fall hjelper det på å komme seg når bilen bremser nok til å få trekkraft, men det kan ikke forhindre vannplaning.

Anbefalt: